SmartTech 2016

www.djordjezivaljevic.com

Četvrti sajam telekomunikacija, informatike i digitalne opreme “Smart Tech” održao se u subotu i nedjelju, 26. i 27. novembra, od 10 do 22 časa, u centralnom atrijumu šoping centra Delta City u Podgorici, u organizaciji agencije Vision Event, a pod pokroviteljstvom Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije.

Tema ovogodišnjeg sajma su inovacije u oblasti komunikacionih i informacionih tehnologija. I ove godine, uspjeli smo da ostvarimo ciljeve organizacije sajma, odnosno da omogućimo ICT kompanijama u Crnoj Gori da u jednom posebnom ambijentu predstave svoju aktuelnu ponudu potencijalnim poslovnim partnerima i krajnjim korisnicima, a posjetiocima omogućimo upoznavanje sa najnovijim modelima mobilnih telefona, tableta i lap top računara, uslugama koje omogućava razvoj modernih tehnologija i oprobavanje najsavremenijih uređaja.

Već četvrtu godinu za redom, učesnik sajma je Crnogorski Telekom, koji je ove godine predstavio: Turbo DSL – novu tehnologiju, baziranu na bakarnoj infrastrukturi koja za korisnike donosi veliko povećanje brzine (do 20 Mbps), veću stabilnost internet servisa i omogućava do 5 puta veće brzine u download-u i čak do 10 puta veće brzine u upload-u, u odnosu na ADSL; kao i TV za sve – TV servis koji Telekom nudi u partnerstvu sa Radio difuznim centrom,  zasnovan na DVB-T2 tehnologiji i koji omogućava pokrivenost 97% stanovništva, sa vrlo povoljnom cijenom za korisnike, jednostavnom instalacijom i zanimljivom ponudom kanala.

VG Group su na sajmu predstavili najsavremenija informaciona rješenja za ugostiteljske i trgovačke objekte, fiskalnu opremu, detektore novčanica, bar kod skenere i slično, a  u nedjelji trajanja sajma odobrili su specijalne popuste. Kao i prethodne godine, posjetioci su, na izložbenom prostoru ComTrade-a, imali mogućnost da se upoznaju sa najnovijim modelima Tesla mobilnih telefona, kao i televizora i tableta.

Učešće na Smart Tech-u je uzeo i Orion Telekom Crna Gora, koji je na svom izložbenom prostoru predstavio standardne usluge koje pružaju: neograničen internet protok, IP televiziju i fiksnu telefoniju. Zainteresovani posjetioci su na licu mjesta dobili sve informacije o servisima i pokrivenosti, a svi novi korisnici koji su potpisali ugovor, dobili su 2 mjeseca usluga gratis.

E kupi su na sajmu izložili Vivax telefone, tablete, TV uređaje, klima uređaje, MS Industrial periferije (miševi, tastature, zvučnici…) i Asus laptopove. Poseban dio prezentacije je bio posvećen njihovoj web trgovini www.ekupi.me.

Po četvrti put, na sajmu je učestvovao D Photo Trade, koji je ove godine predstavio uređaje: Konica Minolta bizhub C258 – multifunkcionalni kolor A3 uređaj; OKI PRO 9541dn – štampač A3, koji, pored uobičajene 4 stanice (cian/magenta/yellow/black), ima i petu – bijelu ili prozirnu; Epson SureLab D700 – foto štampač, koji je namijenjen da djelimično ili potpuno zamijeni postojeće mašine za izradu fotografija u fotografskim radnjama.

Posjetiocima sajma ove godine predstavila se firma Smart Tech, koja je prezentovala dva proizvoda: Smart Solution – Enterpise Resource Planing, koji predstavlja sistem za korporativno poslovanje za mala i srednja preduzeća i Smart Management System – napredni sistem za digitalizaciju arhive, dokument, workflow i case management.

Kompanija Telemont je predstavila najnovije smart telephone jednog od 10 vodećih svjetskih proizvođača – kompanije Coolpad. To je brend koji koristi uticaj svojih naprednih istraživanja i razvoja proizvoda, kako bi poboljšao sve djelove života svojih korisnika.

U savremenom poslovnom okruženju velika pažnja se pridaje bezbijednosti i sigurnosti kompletnog poslovanja. U skladu sa tim, kompanija S&T Crna Gora je na sajmu prezentovala uslugu Smart Logon, koja omogućava pouzdanu autentifikaciju zaposlenih kod prijave na računare u kompaniji i kontrolu ulaska u prostorije.

Ono što je posjetiocima Smart Tech-a pružilo poseban ugođaj i uticalo na povećanje interakcije jeste mogućnost oprobavanja najsavremenijih tehnologija, koje spadaju u projekte Inovaciono Preduzetničkog Centra Tehnopolis. Naime, firma 212 com predstavila je Virtualnu stvarnost – HTC Vive uređaj, koja omogućava korisnicima da vide, čuju i da se kreću u virtualnom okruženju. Korisnik uz pomoć “naočara” ima puni prikaz sopstvenog okruženja u sasvim drugačijoj stvarnosti unutar koje može da ima nevjerovatan stepen interakcije. Drone Studio je na sajmu predstavio dronove ili bespilotne letelice, koji se kontrolišu putem daljinskog upravljača sa bežičnom vezom, a napredni modeli poput DJI Phantom Professional, omogućuju i video link, pa je putem mobilnog telefona ili tableta moguće i posmatrati živu sliku sa kamere na letelici. Zajednički projekat Montenegro Guide-a, Drone studio-a i ChoDex Studio-a je novitet u video produkciji i predstavlja puni panoramski prikaz. U pitanju su 360 stepeni video snimci, poznati kao i sferski video snimci. Korisnicima je bilo dostupno da probaju uređaje VR Boxove, koji su slični uređajima za virtualnu stvarnost i odgledaju brojne 360 stepeni segmente.

Pored navedenih, Centar izvrsnosti u bioinformatici (BIO-ICT) predstavio je na sajmu rješenja na kojima radi u cilju digitalizacije poljoprivredne proizvodnje u Crnoj Gori, kao što su: pametno navodnjavanje, rad meteo stanica, pametna bova, pametno mjerenje, ekološki monitoring.  BIO-ICT predstavlja prvi centar izvrsnosti u Crnoj Gori na Univerzitetu Crne Gore, koji se realizuje se kao trogodišnji program istraživanja, koji vodi Elektrotehnički fakultet.

Delta City je, oba dana vikenda, zabilježila ogroman broj posjetilaca – oko 40 000, koji nisu skrivali oduševljenje prezentovanom ponudom i interaktivnim upoznavanjem sa najsavremenijom tehnologijom dostupnom u Crnoj Gori.

Sa ponosom možemo istaći da je, i ove godine, ostvarena uspješna saradnja sa učesnicima, koji su izuzetno zadovoljni posjetom štandovima i ostvarenim kontaktima.