Sajam novih tehnologija “Smart Tech” 2018

Vizual-Smart-Tech-

Šesti Sajam novih tehnologija „Smart Tech“ održao se 24. i 25. novembra 2018. godine, u atraktivno opremljenom ambijentu centralnog atrijuma TC Delta City, u organizaciji agencije Vision Event, pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke, Ministarstva prosvjete i Ministarstva ekonomije Crne Gore.

Oba dana vikenda, od 10 časova do 22 časa, posjetioci su bili u prilici da se upoznaju i informišu o najnovijim tehnološkim dostignućima koja su dostupna u Crnoj Gori.
Raznovrsnu i inovativnu ponudu na ovogodišnjem Smart Tech-u, predstavili su sljedeći učesnici: M:tel digitalna fabrika, Telemach, Stratus, Mašinski fakultet UCG, Com Trade Distribution, 2BI, D Photo Trade, Kimtec CG, E-Sports Savez Crne Gore, Univerzitet Donja Gorica, ”Montebot tim” Osnovne škole „Pavle Rovinski“, Crnogorski savez za tehničku kulturu „Politehnika“ i Milivoje Đukić, autor interaktivnih vremenskih kutija, realizovanih u okviru projekta „Otvoreni Dani nauke’’.

Na izložbenim prostorima učesnika Smart Tech-a, posjetioci su bili u prilici da oprobaju i da kupe raznovrsne modele pametnih telefona, tableta i računara, televizijskih sistema, kućnih aparata, audio i video opreme, opreme za video igrice, moderne uređaje i aplikacije za poslovne i privatne svrhe, aparate za virtuelnu stvarnost, kao i da sagledaju napredne funkcije robota različitih konstrukcija i dronova i da učestvuju u gejming turniru.

Uključivanjem akademske zajednice i afirmacijom mladih taleneta i zaljubljenika u nove tehnologije, podigli smo ovu manifestaciju na još značajniji nivo. Posebna aktivnost organizatora Sajma novih tehnologija i Univerziteta Donja Gorica je realizacija konkursa za idejna rješenja studenata UDG-a na temu „Savremene tehnologije za održivi razvoj“.
Osam najboljih idejnih rješenja studenata, koja su prikazala načine na koje savremene tehnologije imaju primjenu u oblastima koje se tiču održivog razvoja, bila su izložena na Smart Tech-u. Projekat „Zelena solarna klupa“, autora Strahinje Jakića, proglašen je za najbolji, a mladi autor je nagrađen studijskim putovanjem na prestižnu IT konferenciju u regionu, koje je obezbjedilo Ministarstvo prosvjete Crne Gore.

Najmlađi posjetioci su, kroz igru i druženje, uživali u raznovrsnim aktivnostima i proizvodima izloženim na sajmu, koji su prilagođeni dječijem uzrastu i produkt su savremene tehnologije. Posebno je bilo zanimljivo, a ujedno i veoma korisno, što su mogli da saznaju kako programirati robote da obavljaju različite funkcije i na koje sve načine mogu napraviti svoje prve naučno istraživačke korake.

Kompanija M:tel predstavila je najinovativnije projekte koje realizuje preko M:tel digitalne fabrike – centra za razvoj tehnološkog preduzetništva i inovacija. Svojim projektima, inovacijama i startup-ovima, M:tel digitalna fabrika znatno utiče na lokalni tehnološki razvoj i napredak. Upravo na Smart Tech-u posjetioci su se mogli upoznati sa najnovijom 3D štampom, robotikom, programiranjem, ali i sa još mnogo noviteta ove telekomunikacione kompanije.

Na šestom Smart Tech-u, učešće je uzela i kompanija Telemach. Posjetiocima je prezentovana Telemach EON platforma, koja je dobila ključni proizvod – EON smart boks. Ovaj proizvod spaja televizijske sadržaje sa android TV digitalnim servisima i aplikacijama, čime svaki TV postaje Smart TV. Nakon postavljanja HD kao standarda, Telemach je otišao korak dalje i donio prvi u zemlji kanal u 4K rezoluciji – SK 4K. EON je najveća tehnološka inovacija u regionu koja donosi potpuno novo iskustvo gledanja televizije i dostupan je svima u Crnoj Gori, bilo da su na Telemach mreži ili van nje.

Firma Stratus je na sajmu Smart Tech predstavila najnovije modele ACME akcionih kamera, pametnih satova, bluetooth zvučnika, wireless punjača, pametnih vaga, inovativnih naočara za virtuelnu stvarnost, kao i prateću opremu za telefone: power bank-ove, kablove, adaptere i slično. Takođe, predstavili su i najnovije modele AULA gaming slušalica, miševa, mehaničkih tastatura, gaming stolica. Firma Stratus, koja je ujedno i generalni uvoznik i distributer pomenutih brendova, omogućila je svim posjetiocima sajma da se uvjere u kvalitet proizvoda, moderan dizajn i širok asortiman. Za posjetioce njihovog štanda organizovali su i nagradnu igru sa vrijednim nagradama.

Po šesti put, sajmu Smart Tech povjerenje je ukazala kompanija D Photo Trade. Ove godine predstavili su najinovativnije uređaje za štampanje brendova koje zastupa za teritoriju Crne Gore – Konica Minolta, OKI, Epson, kao i opremu i materijale za izradu preslikača.

Kompanija 2BI prezentovala je usluge projektovanja, razvoja i održavanja IT sistema, kao i najnoviju, prvu wallet aplikaciju u Crnoj Gori „Digitalni kiosk“, koja korisnicima omogućava brzo i sigurno plaćanje usluga mobilnim telefonom. Pored navedenog, 2BI tim je sve posjetioce informisao i o obukama koje organizuje: Nauči Excel, Nauči Word i Nauči PowerPoint, na kojima polaznici  nauče nove vještine pomoću kojih će u potpunosti iskoristiti potencijale informacionih tehnologija.

Posjetiocima sajma se predstavila i distribucija Kimtec CG, sa brendovima za koje su zastupnici i distributeri za Crnu Goru. Posjetioci su bili u mogućnosti da se upoznaju i da isprobaju mnogobrojne funkcije Vivax telefona, televizora, klima uređaja i malih kućnih aparata, Acer laptopova – koji su jedni od najtraženijih brendova na našem tržištu. Na njihovom štandu, posjetiocima su prezentovani različiti modeli dronova visoke tehnologije.

Na izložbenom prostoru kompanije Com Trade Distribution, predstavljen je raznovrsan asortiman vodećih svjetskih brendova iz oblasti IT opreme, televizora, foto i video opreme, mobilnih telefona, smartphone uređaja, bijele tehnike i ostalih kućnih uređaja. Posjetioci su takođe mogli da se informišu o house brendu Tesla, čija je dosadašnja paleta proizvoda (TV uređaji, klima uređaji, smartphoni i tableti) proširena na cjelokupan program bijele tehnike.

Pored ponude renomiranih kompanija koje su uzele učešće na ovogodišnjem sajmu, posjetioci su bili u prilici da se uvjere na koje sve načine studenti odsjeka Mehatronika sa Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore uče i zabavljaju se projektujući i praveći zanimljive uređaje. Studenti su predstavili neke od njihovih projekata: mobilni robot sa ugrađenim airbag-om, robot gusjeničar sa nadograđenim robotom manipulatorom, robot koji hoda, mobilni robot na dva točka koji održava ravnotežu pri kretanju. Mehatroničari su pokazali kako su napravili i mini hidrocentralu za proizvodnju električne energije. Posjetiocima je bio predstavljen i prvi profesionalni terenski mobilni robot koji je razvijen u Crnoj Gori, sa pogonom na sva 4 točka i skretanjem sva 4 točka, koji je napravljen upravo na Mašinskom fakultetu.

Na Sajmu novih tehnologija upoznali smo i mogućnosti i funkcionalnosti Lego robota, koje je prezentovao tim „MonteBot“ iz Osnovne škole „Pavle Rovinski“, prve škole u Crnoj Gori koja je počela da se bavi robotikom. „MonteBot“ tim je predstavio mnogobrojne mogućnosti i funkcije robota koje su kreirali, a koje su posjetioci sajma bili u mogućnosti da oprobaju.

Crnogorski savez za tehničku kulturu „Politehnika“ svim posjetiocima sajma je otkrio čaroban svijet nove nauke, putem radionica koje su vodili mladi inženjeri elektronike i računara o načinima sastavljanja i programiranja robota, kao i izvođenju eksperimenata iz oblasti elektronike i mikrokontrolera. Na Smart Tech-u budući najmlađi programeri su kroz igru i druženje, bili u prilici da saznaju kako programirati robote da prate linije, bacaju loptice, guraju predmete, izbjegavaju prepreke, detektuju pokrete, podižu i prenose predmete, kao i da, koristeći mjerne instrumente, izmjere više fizičkih veličina i na taj način naprave svoje prve naučno istraživačke korake. Na sajmu je prikazana i prezentacija iz elektronike čiji su autori naši najmlađi članovi Lazar i Miloš Milićević iz OŠ „Milorad Musa Burzan”, a koji su prezentovali uređaje koje su sami konstruisali i napravili – Teslin transformator i Elektromagnetni top.

Posjetiocima Smart Tech-a prezentovane su interaktivne vremenske kutije, autora Milivoja Đukića, na kojima se nalaze najzanimljivije informacije iz hronologije ljudske istorije, istorije univerzuma, istorije pronalazaka, kao i hronologija budućih očekivanih događaja, kako na Zemlji, tako i u Kosmosu. Projekat je realizovan u okviru festivala „Otvoreni Dani nauke“ u organizaciji Ministarstva nauke Crne Gore. Posjetioci su bili u prilici da kroz igru, građenjem različitih struktura, uče o čovjeku, njegovom razvoju kroz istoriju civilizacije, ali i o najvećim tajnama Univerzuma.

U sklopu Smart Tech-a održao se dvodnevni gaming turnir u organizaciji E-Sports saveza, u saradnji sa igraonicama Gejming haus i PC Gamer i sponzorima Crnogorski Telekom i MeridianBet.
Gejmeri su igrali na konzolama PlayStation4 sljedeće igrice – FIFA 19, Pro Evolution Soccer 19 i NBA 2K 19.
U subotu, 24. novembra, održao se turnir u igrici FIFA 19, a u nedjelju, 25. novembra turnir u igricama Pro Evolution Soccer 19 i NBA 2K 19.
Ovaj turnir je jedan od najvećih na našim prostorima, što se tiče i samog broja takmičara i nagrada koje se dodjeljuju. Telekom je obezbijedio PlayStation4 za pobjednike sve tri igrice; PC Gamer je obezbijedio za drugo mjesto Dzojstik za PS4 + igrica tog turnira, a za treće mjesto 3 igrice; dok je MeridianBet obezbijedio za prva tri mjesta vaučere od po 50 eura, za sve igrače u sve tri igrice koji uđu u 1/4 finale turnira majice napravljene za turnir, a za polufinaliste u sve tri igrice ruksake MeridianBet.

O uspješnosti sajma svjedoče pozitivne reakcije i komentari posjetilaca, kojih je tokom trajanja sajma, oba dana vikenda, bilo više nego duplo u odnosu na prethodne dane u Delta City-ju.