Vizual Smart Tech

Peti Sajam novih tehnologija „Smart Tech“ održao se 25. i 26. novembra 2017. godine u centralnom atrijumu TC Delta City, u organizaciji agencije Vision Event, pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke Crne Gore, uz podršku Ministarstva ekonomije Crne Gore.

Na ovogodišnjem Sajmu novih tehnologija, posjetiocima je oba dana vikenda, od 10 časova do 22 časa, omogućeno da se u atraktivnom ambijentu upoznaju sa benefitima i mogućnostima primjene savremene tehnologije, kao i da se informišu o najnovijim svjetskim trendovima koji diktiraju razvoj modernog društva, a dostupni su u Crnoj Gori.

Pored nezaobilaznih pametnih telefona, tableta i računara, televizijskih sistema, pametnih kućnih aparata, audio i video opreme, na sajmu su prezentovane aplikacije koje štede naše vrijeme i olakšavaju nam svakodnevicu, razni gadget-i, oprema za video igrice, savremene multimedijalne usluge, kao i mnogi drugi pametni proizvodi trenutno aktuelnih brendova.

Po peti put, sajmu Smart Tech, povjerenje je ukazala kompanija D Photo Trade. Ove godine predstavili su svoj nevjerovatan proizvod “iPlus” – jedinstveni način prodaje uređaja za štampu. Takođe, na svom izložbenom prostoru predstavili su najnovije modele uređaja za štampu brendova koje zastupaju na teritoriji Crne Gore: Konica Minolta, Develop, OKI i Epson.

Svi posjetioci ovogodišnjeg Sajma bili su u prilici da odgledaju brojne 360 stepeni segmente, isprobaju naočare za virtuelnu realnost, dronove, kao i najnovije slušalice, punjače, adaptere, volane, džojstike, power bankove, koje je omogućila firma Stratus, predstavljajući veoma popularan brend Acme. Pored navedenog, predstavili su najaktuelniju gaming opremu brenda Aula (tastature, slušalice, miševi i sl.). Kompletnu ponudu, sa izložbenog prostora firme Stratus, posjetioci su bili u mogućnosti da oprobaju i kupe po akcijskim cijenama.

Posjetiocima sajma se i ove godine predstavila kompanija E kupi sa brendovima za koje su zastupnici i distributeri za Crnu Goru, preko njihove sestrinske firme Kimtec CG. Najzastupljeniji su bili proizvodi jednih od najtraženijih brendova na našem tržištu – Vivax i Acer. Posjetioci su bili u mogućnosti da se upoznaju sa mnogobrojnim funkcijama Vivax telefona, televizora i kućnih aparata, kao i Acer laptopova. Poseban dio prezentacije bio je posvećen promovisanju web trgovine www.ekupi.me.

Firma Audio Video Concept, ovlašćeni distributer vodećeg luksuznog brenda u audio/video opremi – Bang&Olufsen-a, na Sajmu je predstavila 4 linije ekskluzivnih proizvoda: BeoVision liniju televizora, koju odlikuje vanvremenski dizajn, moderna tehnologija i vrhunski materijali; BeoLab liniju zvučnika koju je upotpunilo rješenje za kućni bioskop 4K UHD slike; BeoSound liniju zvučnika sa aktivnim zvučnicima kao i najnovijim SHAPE sistemom ozvučenja čiji snagu i dizajn kupci mogu sami kreirati; kao i atraktivnu BeoPlay liniju aktivnih i bluetooth zvučnika i slušalica. Posjetiocima Sajma je bilo omogućeno da probaju sve eksponate, kupe na licu mjesta, ali i da naruče sve iz kompletnog programa Bang&Olufsen, uz popust 5-10% u zavisnosti od kupovine.

Učešće na Sajmu novih tehnologija uzela je i firma EWE Montenegro, koja je na svom izložbenom prostoru predstavila DELL laptopove i monitore, NZXT kućišta, Cooler master opremu, kao i brendove Kyocera i Redragon.

Na izložbenom prostoru kompanije Com Trade Distribution, predstavljeni su najnoviji Tesla TV uređaji, smartphone-i, tableti, GoPro akcione kamere i dodatna oprema.

Veoma atraktivna ponuda najnovijih mobilnih telefona, laptop uređaja, opreme za gaming, balans skutera, kao i LED svjetala za automobile predstavljeni su na izložbenom prostoru kompanije Mobileland.

Radio-difuzni centar (RDC) je na Sajmu predstavio svoju djelatnost pružanja usluga na području radio-komunikacija i telekomunikacija, usluge prenosa slike, zvuka i podataka, kao i druge savremene multimedijske usluge.

Na ovogodišnjem Smart Tech sajmu učešće je uzela i Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, čiji su predstavnici davali sve neophodne informacije zainteresovanim posjetiocima o pravima korisnika elektronskih komunikacija, o zaštiti njihovih interesa, kao i o postupku podnošenja prigovora operatora, odnosno žalbe Agenciji. Takođe, svi posjetioci su imali priliku da dobiju informativno-edukativan sadržaj.

Pored ponude renomiranih kompanija koje će uzeti učešće na ovogodišnjem sajmu, posjetioci su bili u prilici da u centalnom atrijumu vide raznovrsne i inovativne konstrukcije robota, različitih dimenzija i funkcija, koje je predstavio odsjek Mehatronika sa Mašinskog fakulteta, Univerziteta Crne Gore. Pojetioci su uživali u veoma zanimljivom predstavljanju mnogobrojnih robota: terenski mobilni robot „MNE Robeco“; mobilni robot sa ugrađenim airbag-om; balansirajući mobilni robot na dva točka, kao i mnogi drugi.

Na Sajmu novih tehnologija upoznali smo mogućnosti i funkcionalnosti Lego robota, kojeg je prezentovao tim „MonteBot“ iz Osnovne škole „Pavle Rovinski“, a koja predstavlja prvu školu u Crnoj Gori koja je počela da se bavi robotikom. „MonteBot“ tim je predstavio mnogobrojne mogućnosti i funkcije robota koje su kreirali, a koje su posjetioci Sajma novih tehnologija bili u mogućnosti i da oprobaju.

Na Sajmu je svoje proizvode i usluge predstavio i lider u primjeni digitalnih tehnologija u savremenom bankarstvu, Hipotekarna banka.

U saradnji sa Ministarstvom prosvjete, UNICEF-om i Telenorom Crne Gore, predstavljena je igrica NETPrijatelji, namijenjena djeci uzrasta od 9 do 11 godina. Igrica provodi djecu kroz realne životne scenarije i uči ih da prepoznaju, spriječe, zaustave i prijave nasilje na internetu. NETPrijatelji igrica je dostupna kao sajt netprijatelji.me i kao aplikacija za pametne telefone. Tokom SmartTech-a, sva zainteresovana djeca su imala priliku da igraju ovu igricu, dok su se roditelji više informisali o inicijativi „Digitalna pismenost za svako dijete“, kroz koju će se digitalna pismenost obezbijediti svakom djetetu u okviru osnovnoškolskog obrazovanja.

Za sve posjetioce, koji su u toku trajanja sajma podijeli svoje doživljaje u vidu fotografije na društvenoj mreži Instagram, uz #smartech2017, ekipa Instalab-a je omogućila momentalno štampanje fantastičnih fotomagneta.

Ljubitelji gaming-a uživali su u dvodnevnom turniru, koji se održao sklopu Smart Tech-a, u organizaciji E-Sports saveza, u saradnji sa igraonicama Gejming haus i PC Gamer. U subotu, 25. novembra, održao se turnir u igrici Fifa18 i Clash royale-u, a u nedjelju, 26. novembra, turnir u Pes-u18. Za najbolje su obezbijeđene vrijedne nagrade. Prvog dana turnira u Fifa18, pobjednik je dobio nagradu Sony4, drugoplasirani Fifu18, a trećeplasirani Smart watch. U okviru turnira Clash royale nagrade su sledeće: prvoplasirani je dobip Samsung A5, drugoplasirani tastaturu, a trećeplasirani slušalice. Na završnom turniru Pes18, pobjednik je dobio nagradu Sony4, drugo mjesto Pes18, dok je za treće mjesto obezbijeđena nagrada Smart watch.

Preko 40.000 posjetilaca, koliko ih je bilo za oba dana vikenda, uživala su u atraktivnom sajamskom ambijentu i ponudi koju su naš ovogodišnju učesnici prezentovali, u interaktivnom druženju, kao i u oprobavanju i upoznavanju sa najsavremenijim tehnološkim dostignućima.